Introductie

‘Orkestvereniging Musica‘, opgericht in 1910, is een Haags symfonieorkest en is inmiddels meer dan honderd jaar jong! Op 27 november 2010 ontving Musica de Koninklijke Erepenning uit handen van de burgemeester van Den Haag.

 

Het orkest bestaat uit ruim 70 amateurmusici die twee maal per jaar in Den Haag een concert geven. Daarnaast worden try-outs in de regio georganiseerd. Om het zomerreces niet te lang te maken wordt in mei en juni in kleine bezetting verder gerepeteerd. Dit ‘MiniMusica‘ geeft begin juli twee concerten in kleinere zalen en ook vaak in zorghuizen in Den Haag. De concerten van Musica worden gesubsidieerd door Culturalis Den Haag.

 

Musica is geen project orkest. Van begin januari tot juni en van begin september tot eind november zijn er iedere week repetities op dinsdagavond waarbij ook het sociale aspect een belangrijk onderdeel is.

 

Per seizoen worden twee repetitiedagen (of repetitieweekend) georganiseerd, waarbij naast intensief repeteren de gezelligheid ook aan bod komt. Voor de groepsrepetities nodigt Musica professionele coaches uit, afkomstig uit grote orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Residentie Orkest. Deze repetities zijn zeer leerzaam en inspirerend.

 

De kamermuziekavond in januari voor en door leden en de barbecue in september op het strand behoren tot de jaarlijks terugkerende evenementen. Iedere eerste dinsdag van de maand borrelt Musica na afloop van de repetitie in de plaatselijke kroeg Runners.

 

Op het repertoire staan vooral de symfonische werken uit de 19de en 20ste eeuw, daarnaast komt modern werk regelmatig aan bod. Een soloconcert vormt een vast onderdeel van het programma. Dikwijls weet Musica daarvoor solisten van naam aan te trekken; ook jong talent staat vaak bij Musica op het podium. Een paar hoogtepunten: het Requiem van Verdi in samenwerking met het Leidse Toonkunstkoor in de Grote Kerk in Den Haag (2000) en met het Nationaal Verdikoor in het Concertgebouw Amsterdam (2001); de tweede symfonie van Mahler samen met het Delfts Symfonie Orkest in de Anton Philipszaal en in de Beurs van Berlage in Amsterdam (2005); in 2007 MiniMusica met o.a. Mozarts vijfde vioolconcert in de Doopsgezinde Kerk in Den Haag en in het Muziekgebouw aan het IJ, met onze eigen concertmeester Wim Bijleveld als solist; Piazolla met Carel Kraayenhof (2010);  ’Cleopatra passing’ van Gerard Beljon samen met het Jeugrorkest Viotta; de symphonie fantastique van H. Berlioz in de Anton Philipszaal en in de Beurs van Berlage in Amsterdam (2010); de 9e Symfonie van Beethoven samen met het haags Toonkunstkoor in het Zuiderstrandtheater (2015).

Vanaf 2011 tot 2015 heeft Musica onder leiding van Roberto Beltrán-Zavala gestaan. Roberto heeft Musica verlaten omdat hij artistiek directeur geworden is van een orkest in Mexico en zijn werkzaamheden niet te combineren zijn met ons orkest.

Oud dirigent Hans Leenders heeft het najaars- en lustrumconcert gedirigeerd op 12 december 2015 en Frank de Groot dirigeerde ons tijdens de voorjaarsconcerten mei 2016.

Jos Schroevers heeft vanaf 1 september 2016 het dirigeerstokje overgenomen.

Naast zijn ervaring als dirigent van amateurorkesten heeft Jos ruime ervaring als dirigent bij professionele organisaties zoals de Nederlandse Reisopera, Sinfonia Rotterdam, Jeugd Orkest Nederland en Het Symfonieorkest. In mei 2014 maakte Jos zijn debuut als gastdirigent van het Residentie Orkest, waar hij in maart 2015 terugkeerde. In december 2014 leidde hij het Gelders Orkest. Onlangs maakte Jos zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de marinierskapel der Koninklijke Marine. In 2016 zal hij onder andere de philharmonie zuidnederland dirigeren, waarbij hij ' carte blanche' krijgt voor de invulling van het programma.

Wij wensen Jos een mooie tijd toe bij Musica.